Technieken

Vacuümvormen

Vacuümvormen

Als productie onderdeel kan „VKF Kunststoftechniek B.V.” ook vacuümvormen, dit wordt ook wel thermovormen genoemd.

Vacuümvormen is een proces om van vlakke platen gevormde producten te maken. Alle materialen die bij verwarming plastisch worden (thermoplasten) kunnen in het vacuümvormproces toegepast worden.

Onze jarenlange ervaring in de kunststofbewerking maakt ons een competente en betrouwbare partner voor het produceren van vacuümgevormde kunststof producten.
Met ons volledig op elkaar ingespeelde team kunnen wij je helpen vanaf het eerste concept of idee tot en met het uiteindelijke eindproduct.

VKF Kunststoftechniek B.V. hanteert een persoonlijke benadering. Simpelweg omdat de beste oplossing alleen wordt gevonden door goed samenspel met de opdrachtgever. In het eerste gesprek stemmen wij daarom af welke vacuümvorm oplossingen we voorstellen. Met elke kunststof aanvraag ben je dan ook bij ons aan het juiste adres!

De productontwikkeling van VKF kunststoftechniek kun je naar behoeven inzetten. Heb je een volledig uitgewerkt product, dan gaan wij over tot productie. Vraagt jouw idee nog enige engineering of wellicht een ontwerpronde, dan verzorgen wij die productontwikkeling graag voor je. Onze productbegeleider werkt het idee uit tot een 3D-schets, die wij met je afstemmen voor verdere verfijning. Is de uitwerking conform jouw wens, dan maken wij een voorstel met offerte. Voordat de gehele serie – klein of groot – wordt geproduceerd, maken wij een proefmodel van het gewenste product. Dit proefproduct bespreken wij dan eerst met je door, alvorens met produceren wordt gestart. Eventuele aanpassingen kunnen dan nog worden meegenomen.

Vacuümvormmachines

Voor holle producten is de vacuümvormtechniek vaak geschikt. Wij beschikken over twee vacuümvormmachines.
Voor het simuleren van grote spuitgietonderdelen worden deze machines veel gebruikt.

Ook in de displaywereld wordt deze techniek veel toegepast. Dit is een snelle en goedkope productietechniek met lage matrijskosten.

 

Vacuümvorm matrijzen

Realisatie

 

Na akkoord van het proefmodel worden de definitieve gereedschappen en productiehulpmiddelen gemaakt. Tijdens het productietraject wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang. Conform uw wensen bezorgen wij de levering tenslotte bij jou of bij jouw klant. Levering mogelijk in heel Europa.

Matrijzen vacuümvormproducten

Voor de modelfase van het product worden MDF- of kunsthars matrijzen ingezet.De productie series worden uitgevoerd met aluminium matrijzen.

Logo’s of tekst in de vorm

De matrijzen kunnen wij bovendien uitrusten met gravures, zowel twee-dimensionaal (plano) als drie-dimensionaal (ruimtelijk) voor opname van logo’s of teksten.

Vacuümvormen van de kunststof plaat

Een verwarmde kunststof plaat wordt door middel van vacuüm om de matrijs heen gezogen. Je kunt bij het vacuümvormen onderscheid maken tussen het vacuümvormen met een dunne of met een dikke folie. Dunne folie wordt meestal bij het gebruik aangeleverd als halffabricaat op grote rol waarbij dikke folies worden geleverd als losse platen.

Bij de productie met dunne folies worden de verschillende productfases van een proces meestal met 1 machine geproduceerd, in tegenstelling tot dikke folies, waarbij je de verschillende productiestappen meestal achter elkaar moet uitvoeren. Het verwarmen zal vaak gebeuren door een infraroodstraler. Dit kan 1-zijdig of 2-zijdig worden gedaan. Hierna zal de plaat ingeklemd worden en kan de lucht door kanalen in de mal worden weggezogen, nu zal het plastische materiaal de vorm van de mal gaan aannemen. Door het kunststof geforceerd te koelen wordt het in de vorm gefixeerd.

Bedrukking van het vacuümgevormde product

Wilt u een eigen uitstraling van uw product, dan kan het materiaal vooraf worden voorzien van een meer kleuren bedrukking, alvorens we beginnen met het vacuümvormen van het kunststof. Een bedrukking van het product, ná het vacuümvormen, behoort ook tot de mogelijkheden. Deze techniek, inclusief het vertekeningsproces, wordt o.a. gebruikt bij de productie van binnen-lichtbakken voor o.a. „Aviko” en buiten-lichtbakken voor „Grolsch” en kettingkasten voor „Van Raam”.