Technieken

Spuitgieten

Spuitgieten van kunststof

Hoe werkt Spuitgieten?

Spuitgieten is een vormtechniek voor thermoplasten met een laag smeltpunt. Bij het spuitgiet proces wordt kunststof (granulaat of poeder) eerst gesmolten, waarna het onder hoge druk in een matrijs wordt gespoten. In de matrijs zit een holte die de juiste vorm van het product bepaalt. Door afkoeling wordt het kunststof hard en verkrijgt men het gewenste eindproduct. Spuitgieten is één van de meest gebruikte technieken om kunststof onderdelen vorm te geven.

Spuitgiet proces

Het spuitgiet proces begint met het smelten van kuststof granulaat of kunststof poeder. De gesmolten kunststof wordt met een schroef door een kleine spuitopening gedrukt in de matrijs. In de matrijs bevind zich een holte waarin het gesmolten kunststof samen komt. De holte vult zich volledig met gesmolten kunststof.

Vervolgens laten we de matrijs afkoelen zodat het kunststof kan stollen. Zodra de matrijs voldoende is afgekoeld wordt de matrijs geopend en blijft een verhard kunststof product over. Op de afbeelding hieronder is het proces schematisch weergegeven.

Afbeelding Spuitgiet Proces

1. doseerschroef

2. invoer granulaat

3. inspuitopening

4. matrijs (deel A)

5. holte / product

6. matrijs (deel B)

Toepassingen

Het maken van complexe producten is mogelijk met spuitgieten. Bij het maken van producten door middel van spuitgieten wordt in de meeste gevallen uitgegaan van grote aantallen. Dit komt doordat het maken van een matrijs relatief hoge kosten met zich mee brengt.

Bij een productie van grote aantallen zal dus spuitgieten een voorkeur hebben. Indien mogelijk is de kostprijs laag houden door de producten zo dun mogelijk te maken. Als het artikel dun is zal het sneller afkoelen waardoor de productiecyclus ingekort kan worden.

Ook is het mogelijk om méérvoudige matrijzen in te zetten, dat wil zeggen, in 1 matrijs zitten meerdere dezelfde vormen (eindproducten) waardoor er bij elke cyclus meerdere producten tegelijk worden geproduceerd.