Vacuümvormen

Als onderdeel van onze productiemogelijkheden beheersen wij ook het vacuümvormen, dit wordt ook wel thermovormen genoemd.

Met vacuümvormen wordt het proces bedoeld dat er van vlak plaatmateriaal gevormde producten gemaakt worden. Alle materialen die bij verwarming plastisch worden (thermoplasten), kunnen in het vacuümvormproces toegepast worden.

Onze jarenlange ervaring in de kunststofbewerking maakt ons tot een competente en betrouwbare partner voor het produceren van jouw vacuümgevormde kunststof producten.
Met ons volledig op elkaar ingespeelde team kunnen wij je helpen en begeleiden: vanaf het eerste concept / idee tot en met het uiteindelijke eindproduct!

 

Wij van VKF Kunststoftechniek hanteren graag een persoonlijke benadering. Simpelweg omdat de beste oplossingen alleen  gevonden worden door goed samenspel met jouw als opdrachtgever. In een eerste gesprek stemmen wij daarom eerst af welke oplossingen het meest voor de hand liggen of het beste passen bij uw wensen. Met alle uiteenlopende vragen of vraagstukken over kunststof ben je bij ons altijd aan het juiste adres!

De productontwikkeling van VKF kunststoftechniek kun je naar behoeven inzetten. Heb je een volledig uitgewerkt product, dan gaan wij over tot productie. Vraagt jouw idee nog enige engineering of wellicht een ontwerpronde, dan verzorgen wij die graag voor je. Onze productbegeleider werkt het idee uit tot een 3D-schets, die wij met je afstemmen voor verdere verfijning. Is de uitwerking conform jouw wens, dan maken wij een voorstel met offerte.

Voordat de gehele serie – klein of groot – wordt geproduceerd, maken wij eerst een proefmodel van het gewenste product. Dit proefmodel wordt dan eerst weer met je besproken, alvorens er met produceren wordt gestart. Eventuele aanpassingen kunnen dan nog worden meegenomen.neem contact op

 

Vacuümvormmachines

Voor holle producten is de vacuümvormtechniek vaak de meest gebruikte. Wij beschikken over twee vacuümvormmachines.
Voor het simuleren van grote spuitgietonderdelen worden deze machines veel gebruikt.

Ook in de displaywereld wordt deze techniek veel toegepast. Dit is een snelle en goedkope productietechniek met lage matrijskosten.

 

Vacuümvorm matrijzen

Realisatie

Na akkoord van het proefmodel worden de definitieve gereedschappen en hulpmiddelen gemaakt. Tijdens het productietraject word je op de hoogte gehouden van de voortgang. Conform jouw wensen bezorgen wij de levering tenslotte bij jou of bij jouw klant.
Leveren is mogelijk in heel Europa.

Matrijzen

Voor de modelfase van het product wordt gebruik gemaakt van MDF- of kunsthars matrijzen. De uiteindelijke productie wordt uitgevoerd middels een aluminium matrijs.

Logo of tekst in de vorm

De matrijzen kunnen wij bovendien voorzien van gravures, zowel twee-dimensionaal (plano) als drie-dimensionaal (ruimtelijk), voor opname van een logo of tekst.

 

 

 

Vacuümvormen van plaatmateriaal

Een verwarmde kunststof plaat wordt door middel van vacuüm om de matrijs heen gezogen. Je kunt bij het vacuümvormen onderscheid maken tussen het vacuümvormen met een dunne folie of met een dikke folie. Dunne folie wordt meestal bij gebruik ervan aangeleverd als halffabricaat op een grote rol, daarentegen worden dikke folies aangeleverd als losse platen.

Bij de productie met dunne folies worden de verschillende productfases van een proces meestal uitgevoerd door één machine, in tegenstelling tot dikke folies, waarbij je de verschillende productiestappen meestal separaat achter elkaar moet uitvoeren: het verwarmen zal vaak gebeuren door een infraroodstraler. Dit kan 1- of 2-zijdig worden gedaan. Hierna zal de plaat ingeklemd worden en kan de lucht door kanaaltjes in de mal worden weggezogen. Het plastische materiaal zal nu de vorm van de mal gaan aannemen. Door het kunststof geforceerd te koelen wordt het in de vorm gefixeerd. 

 

 

 

Bedrukken van het product

Wilt u een eigen uitstraling geven aan uw product, dan kan het materiaal vooraf worden voorzien van een één of meer-kleuren bedrukking, alvorens we beginnen met het vacuümvormen van het kunststof. Een bedrukking van het product, ná het vacuümvormen, behoort ook tot de mogelijkheden. Deze techniek, inclusief het vertekeningsproces, wordt o.a. gebruikt bij de productie van binnen-lichtbakken voor o.a. „Aviko” en buiten-lichtbakken voor „Grolsch” en kettingkasten voor „Van Raam”.